مروری بر عملکرد Router و چگونگی هدایت و انتقال اطلاعات
روتر Router سخت افزار یا نرم افزاری است که به منظور مدیریت بسته های اطلاعاتی Data Packet و هدایت آنها به پیش طراحی و ساخته شده است . روتر ها استفاده از جدول مسیر یابی در برقراری ارتباط بین کامپیوتر ها ، چه در شبمه های شخصی در منازل و چه در شبکه های بزرگ و پیچیده ، نقش حیاتی ایفا میکنند .
ملاحظه درک چگونگی و عملکرد اینترنت برای فهم و درک نقش روتر کلیدی است . اینترنت یک شبکه بزرگ و جهانی متشکل از کامپیوتر هاست که از طریق آن میتوان به اطلاعاتی که بر روی کامپیوتر های مختلف در اقصی نقاط کره خاکی ذخیره شده است دست یافت .
انتقال اطلاعات (دیتاData) بر روس شبکه اینترنت توسط پروتکل شبکه ای TCP/IP انجام میگیرد . این پروتکل برای نقل و انتقال اطلاعات بر روی اینترنت طراحی و ساخته شده است . بر مبنای TCP/IP پیش از آنکه اطلاعات بر روی اینترنت منتقل شوند ، ابتدا به تکه های کوچکتر که به آنها بسته Packet گفته میشود تقسیم میشوند . این بسته ها در لایه 3 علاوه بر دارا بودن اطلاعات کاربر ، آدرس گیرنده (Source) و فرستنده (Destination) را نیز در پوششی بنام IP-Header حفظ میکند .
روتر ها در ارتباط با این بسته ها Packets و هدایت Route آنها وارد عمل میشوند . در پوشش IP-Header هر بسته اطلاعاتی ، مشخصات ایستگاه گیرنده آن مشخص شده است . روتر پس از خواندن آدرس گیرنده ، بر اساس جدول مسیر یابی Routing Table و الگوریتم های مسیر یابی و با توجه به بار ترافیک و سابر پارامتر ها (Load, Bandwidth , Dealy…) شبکه، بسته را از کوتاهترین و کم ترافیک ترین مسیر به مقصد میرساند و چنانچه در جدول مسیر ها ، مقصد یا مسیر درخواستی را پیدا نکند بر خلاف سوئیچ (که آن بسته را به تمامی پورت ها ارسال میکند) آن بسته را Drop میکند . روتر ها برای تشخیص مسیر مناسب ، توسط پروتکل هایی که از قبل تعیین شده و توافق بین المللی در آن وجود دارد ، با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. عملکرد روتر ارتباط بین کامپیوتر های داخل هر شبکه با یکدیگر و با کامپیوتر های شبکه های دیگری که متصل به اینترنت باشند را ممکن میسازد . وظیفه روتر هدایت بسته های اطلاعاتی به مقصد است . روتر ها حلقه های رابط بین شبکه های کامپیوتری متصل به اینترنت هستند و مسئولیت تعیین کوتاه ترین و یا بهترین مسیر عبور بسته های اطلاعاتی را بر عهده دارند . روتر ها در انواع مختلف و با توانایی های متفاوتی عرضه میشوند . پیشرفته ترین روتر ها در نقاط کلیدی اینترنت مسئولیت بیشتری بر عهده دارند تا روتر های ساده تر که در شبکه های خصوصی در منازل بکار میروند .
انواع مسیر دهی در روتر : استاتیک (اسیتا) و داینامیک (پویا)
1- Static Route :
در واقع Route ایست که بصورت دستی توسط مدیر شبکه ایجاد میشود . Static Route معمولاً در شبکه های کوچک استفاده میشوند. در ساختار Static Route تمامیRouting Table موجود در Router ها بصورت دستی توسط مدیر شبکه به روز رسانی و ایجاد میشود .ساختار Dynamic Routing کاملا مخالف ساختار Static Route است .درDynamic Routing تمامی اطلاعات مربوط بهRoute های موجود درRouting Table ها با استفاده از Routing Protocol انجام میشود .تنها مزیتی که درStatic Routing وجود دارد این است که به نسبتDynamic Routing روتر های موجود در مجموعه پردازشی برای روتر ایجاد نمیکنند و ترافیک و کار کمتری بر روی روتر های موجود در مجموعه قرار میگیرد. در این حین بزرگترین عیبی که در Static Routing وجود دارد این است که تغییرات بایستی به صورت دستی به تک تک روترهای موجود در مجموعه توسط مدیر شبکه اعمال شود و این باعث بروز اشتباهات فردی و همچنین بالا رفتن Load کاری مدیر شبکه می شود همچنین در شبکه هایی که دارای ساختار پیچیده هستند یا در اصطلاح Complex Network ها پیادهسازیStatic Routing بسیار دشوار است .
Router1(config)#ip route NET_ID Subnet_MASK Route