حذف VLAN
چنانچه نیاز به حذف VLAN های ایجاد شده داشته باشید، ابتدا می بایست پورت ها را از میدان خارج نمایید(حذف کنید) و سپس VLAN را حذف کنید .در غیر اینصورت پورتهایی که داخل VLAN استفاده شده است غیر فعال می شود و یا اصطلاحاً گم میشود و حتی در خروجی دستور هم قابل مشاهده نخواهد بود. در صورت فراموش نمودن میتوان با دستورshow run و مشاهده پورت ها اطلاعات مورد نیاز جهت خارج نمودن پورت ها را ازVLAN مربوط به دست آورد. مراحل صحیح حذف پورتها از VLAN طبق دستور را زیر می باشد:
*/
Switch(config)#interface {range} TYPE MOD/NUM|NUMs
Switch(config-if)#no swichport access vlan VLAN_ID */1-Erase port/ports from vlan_id|.
Switch(config-if)#exit
*/
Switch(config)#no vlan VLAN_ID */2-Remove VLAN
اتصال دو سوئیچ یا سوئیچ ها به همدیگر– ارتباط VLANها با پورت TRUNK:
پورت TRUNK در واقع پورتهای از سوئیچ است که امکان ارتباط سوئیچ های مختلف را با یکدیگر فراهم میآورد. این پورت کلیه ترافیک هایی را که از VLAN های مختلف ایجاد میشود به خارج منتقل میکند .یک پرت می تواند به عنوان ترانک در یک سوئیچ تعریف گردد. نحوه تنظیم این پورت سوئیچ ترانک را بر مبنای پروتکل 802,1qبیان می شود.
فرض کنید دو سوئیچ دارید که پنج پورت اول هر کدام را به VLAN 100 اختصاص دادهاید و ۵ پورت دوم سوئیچ ها را بهVLAN 200 این VLAN ها نیاز به تبادل اطلاعات مابین هم دارند. ساده ترین شکل برای حل این مشکل تهیه یک کابل و اختصاص دادن یکی از پنج پورت هر سوئیچ جهت برقراری VLAN ها با هم است. ارتباط برقرار خواهد شد و VLAN ها می توانند با هم تبادل اطلاعات داشته باشند . ولی این روش یک مشکل دارد.
اگر چند VLAN داشته باشیم باید به ازای هر VLAN یک کابل ارتباطی استفاده کنیم. اینجا هم کابل هم پورت ها به صورت نادرستی از TRUNK مورد استفاده قرار میگیرد. جهت رفع مشکل باید از TRUNK( شاه سیم، صندوق) استفاده کنیم .ترانک فقط ترافیک بین VLAN ها را حمل و به عهده دارد و با چیز دیگری کار ندارد .همانند صندوق عقب ماشین .کاری به محتویات آن ندارید اتومبیل فقط آن محموله را حمل می کند. در صورتی که پورت ترانک ساخته نشده باشد دستور زیر هیچ خروجی نخواهد داشت. در استفاده از قابلیت ترانک فقط یک پورت به ازای هر سوئیچ وظیفه اتصال و تبادل اطلاعات را به عهده خواهد گرفت.
Switch>#show interface trunk
طریقه ساخت پورت TRUNK بر روی INTERFACE یا پورت مورد نظر:
Switch(cinfig-if)#switchport mode trunk
به دلیل اینکه TRUNK PORT وظیفه حمل ترافیک را به عهده دارد معمولاً استفاده از پورت هایGif (سرعت بالاتر) توصیه می شود.
پروتکل های مورد استفاده در Trunk:
سوئیچ ها از طریق یک Tag متوجه میشوند که کدام VLAN است و از کدام پورت می آید. دو پروتکل برای انجام عملیات tag گذاری در سوئیچ تعبیه شده اند.
ISL:این پروتکل مخصوص سیسکواست (Cisco Proprietery) و به دلیل اینکه سایز هر کدام از Tag بسته های آن 30 بایت می باشد و باعث ایجاد ترافیک و در شبکه میشد دیگر کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
DOT1qیا (802.1q) : این پروتکل به صورت همگانی است و سایت تگ بسته های آن ۴ بایت است. توضیح اینکه قبل از اینکه پورت را راه اندازی کنیم باید نوع پروتکل مورد استفاده مشخص شود .انجام این کار در سوئیچ هایی که هر دو پروتکل را پشتیبانی میکند الزامی است.(Cisco Model:3650)
{<Switch(config-if)#switchport trunk encapsulation {<dot 1q>|<is1